5 Best TFTP Servers for Windows

TFTP-servers bieden een eenvoudige, gebruiksvriendelijke en efficiënte manier om verbinding te maken met uw netwerkbronnen en bestandsoverdrachten uit te voeren, configuraties en updates te installeren, back-ups van bronnen te maken, enzovoort.

Het is een geweldige optie ten opzichte van andere varianten zoals FTP vanwege de eenvoud, snelheid en andere voordelen, vooral als u het binnen uw organisatienetwerk of thuis wilt gebruiken.

Maar wat is dit TFTP precies?

En wat bedoel je met een TFTP-server?

Laten we deze concepten intimately begrijpen, samen met hun voordelen en gebruiksscenario’s. In dit bericht worden ook enkele van de beste TFTP-servers voor Home windows vermeld.

Wat zijn TFTP en TFTP-servers?

Trivial File Switch Protocol (TFTP) of Trivial FTP is een eenvoudige versie van het populaire File Switch Protocol (FTP), gespecificeerd in RFC 1350.

TFTP-servers maken gebruik van TFTP en worden gebruikt voor het overbrengen van kleinere bestanden van het ene systeem naar het andere met behulp van het Consumer Datagram Protocol (UDP). U kunt een TFTP ook gebruiken voor het maken van back-ups van netwerken, het opstarten van uw pc zonder schijf en voor andere doeleinden. TFTP-servers worden vooral gebruikt in apparaten zoals routers, mobiele telefoons, enz.

Dit protocol mist echter ingebouwde beveiligingscontroles; daarom heeft het geen authenticatie nodig. Dit is ook de reden waarom het vooral in interne netwerken wordt gebruikt.

Bovendien is het mogelijk om een ​​gebrek aan beveiliging te compenseren door de handtekeningen van uw overgedragen bestanden te vergelijken met bekende sleutels of waarden. TFTP is ideaal om te gebruiken wanneer de CPU- of geheugencapaciteit van uw systeem niet geschikt is voor andere protocollen zoals FTP.

FTP versus TFTP

In FTP kun je bestanden overbrengen van het ene systeem naar het andere of van de ene host naar de andere met TCP, en het werkt op poortnummers 20 en 21. Je kunt echter bepaalde problemen tegenkomen, zoals beveiliging of een andere bestandsmap of -naam tijdens het overbrengen van bestanden in verschillende systemen of hosts.

Met TFTP kunt u gegevens overbrengen tussen een server en een consumer zonder dat u FTP nodig heeft. In plaats daarvan gebruikt het UDP. De software program is kleiner en werkt op poortnummer 69.

Bovendien is FTP complexer dan TFTP. Als uw verbruik dus minimaal is, kunt u snel aan de slag met TFTP.

FTP bevat veel berichten of opdrachten, maar TFTP gebruikt slechts vijf berichten.

FTP kan langzamer zijn, maar TFTP is sneller.

FTP vereist authenticatie voor het tot stand brengen van communicatie; TFTP niet.

FTP is geschikter voor externe gebruikers om bestanden te downloaden en te uploaden. Aan de andere kant is TFTP geschikt voor het overbrengen van configuraties tussen netwerkapparaten.

Hoe werkt een TFTP-server?

Omdat de TFTP-server op poortnummer 69 werkt om een ​​UDP-verbinding tot stand te brengen, moet u een serversocket openen op het IP-adres van de server by way of UDP-poortnummer 69. Wanneer de verbinding tot stand is gebracht, stuurt de consumer het verzoek naar uw server. Deze berichtverzoeken zijn van verschillende typen die kunnen worden verzonden. Vervolgens verdeelt de TFTP-server dit bericht in verschillende blokken van elk 512 bytes. Bovendien is het laatste blok van elk bestand minder dan 512 bytes. Het wordt gedaan om de ontvanger te helpen het laatste blok van het bericht te interpreteren.

Bovendien moet elk blok als een TFTP-gegevensverzoek worden verzonden, terwijl de overige een TFTP-nummer krijgen. Maar u moet ervoor zorgen dat elk blok afzonderlijk binnen een UDP-bericht wordt bewaard.

Als de grootte van het laatste blok niet minder is dan 512 bytes (behalve dat de waarde een veelvoud van 512 is), verzendt de gebruiker een ander blok dat uit nul bytes bestaat. Dit geeft aan de ontvanger aan dat de gegevensoverdracht voltooid is. Bovendien begin de TFTP-server het controle- en pauzeprotocol en verzendt blokken één voor één. Dit protocol vereist ook bevestiging van de afzender, en pas dan worden de volgende blokken verzonden.

Als de bevestiging echter niet binnen een bepaalde periode wordt ontvangen, zal de afzender opnieuw pushen totdat deze wordt bevestigd.

Gebruik van TFTP-servers

TFTP is in veel gebruikssituaties nuttig:

Apparaat-bootstrap

TFTP-servers worden gebruikt in een apparaat-bootstrapproces om het downloaden van configuratiebestanden en besturingssystemen mogelijk te maken. Daarnaast is het mogelijk dat u een configuratiebestand kopieert tussen twee knooppunten, mits deze zich op hetzelfde netwerk bevinden.

Bovendien kunnen apparaten die het IP-adres verkrijgen by way of het Bootstrap Protocol (BOOTP) of Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) dit TFTP-protocol gebruiken om eenvoudig configuratiebestanden en bootstrap-images te downloaden. Bovendien kunt u TFTP met FTP voor verschillende doeleinden gebruiken, zoals FTP om een ​​systeemimage te laden en TFTP om een ​​opstartimage te laden.

Kleine bestandsoverdrachten

Met behulp van UDP kunt u kleinere bestanden in een LAN-netwerk overbrengen. Er zijn minder netwerkbronnen nodig en het is gemakkelijker om firmware-updates en bestanden naar netwerkapparaten te verzenden. U kunt zelfs netwerkbronnen besparen door uw firmware en apparaten eenvoudig bij te werken.

Netwerk administratie

TFTP wordt veel gebruikt bij netwerkbeheer in grotere intranetten. Omdat er geen authenticatie nodig is en gevoelig kan zijn voor aanvallen, gebruiken organisaties het intern in hun netwerk om gegevens over te dragen, updates te verzenden, enzovoort. Op deze manier kunnen alleen hun interne staff en leden de diensten gebruiken, terwijl ze beschermd blijven tegen de buitenwereld (web), die voor iedereen toegankelijk is.

Thuisinstelling

Huizen vereisen kleinere datatransacties of het verzenden van bestanden en updates. Daarom is TFTP geschikt voor thuisgebruik. Het helpt u uw persoonlijke gegevens veilig te houden door het risico op blootstelling en aanvallen te verkleinen.

Maar als u grote bestanden moet overbrengen tussen niet-compatibele besturingssystemen, kunt u een TFTP-client en -server gebruiken.

Waarom TFTP-servers gebruiken?

Eenvoud

TFTP-servers zijn moeiteloos te gebruiken voor netwerkbeheerders en technici. Het helpt hen eenvoudig verbinding te maken met uw netwerkbronnen, problemen op te lossen, deze te beheren, back-ups te maken en ze op tijd bij te werken. Bovendien kunt u, zelfs als er iets kapot gaat, de {hardware} eenvoudig vervangen en de configuratie uploaden.

Bespaart tijd

Met TFTP-servers kunt u firmware-updates rechtstreeks vanaf een centrale locatie naar verschillende apparaten verzenden. Dit houdt in dat u geen uren hoeft te besteden aan slechts één taak; in plaats daarvan kunt u een TFTP-server gebruiken om het volledige proces te automatiseren.

Sneller

Vergeleken met FTP zijn TFTP-servers relatief sneller. U kunt sneller verbinding maken met uw netwerkbronnen en uw werk, zoals het uitvoeren van updates of het overbrengen van bestanden, met een hogere snelheid uitvoeren. Dit helpt de productiviteit van uw technici en beheerders te verhogen.

Dus, bent u klaar om van deze voordelen te profiteren?

Zo ja, dan volgen hier enkele goede opties voor TFTP-servers.

Zonnewinden

Ontvang free of charge een TFTP-server van SolarWinds om veilige en betrouwbare bestandsoverdrachten mogelijk te maken. Het is een gebruiksvriendelijke en krachtige oplossing om al uw bestandsoverdrachten te verzorgen.

U kunt eenvoudig configuratie-updates, OS-images, back-up van configuratiebestanden en firmware pushen en uw bestanden overbrengen tot 4 GB. Met deze oplossing kunt u bestanden gelijktijdig van meerdere systemen overbrengen, zonder enige verwarring of fouten. Bovendien kan het overdrachten vanaf een specifiek IP-adres of een reeks IP-adressen autoriseren.

Het is mogelijk om deze TFTP-servers als Home windows-service uit te voeren. Het vereenvoudigt en beveiligt uw netwerkoverdrachten en helpt u wijzigingsbeheer en netwerkconfiguraties gemakkelijk te beheren. Deze bekroonde TFTP-oplossing van SolarWinds is 100% free of charge voor basisfuncties zoals apparaatfirmware en OS-updates en back-upnetwerkconfiguraties.

Als u echter gebruik wilt maken van geavanceerde functies, beginnen de kosten bij $ 1.738. Het omvat:

  • Geavanceerd versiebeheer, zoeken en back-ups van apparaatconfiguratie
  • Geavanceerd apparaatconfiguratiescript en sjabloonbeheer
  • Hoge schaalbaarheid met meerdere gebruikersbeheer
  • Configuratie-audit

Begin een free of charge proefperiode van 30 dagen om te weten hoe het werkt, of ga aan de slag met de free of charge versie.

WhatsUp goud

Als u op zoek bent naar een op service gebaseerde instrument die altijd aan staat om bestandsoverdrachten in uw netwerk te beveiligen en te vergemakkelijken, dan is de TFTP-server van WhatsUp Gold een goede optie. Of u nu uw configuratiebestanden of systeembestanden wilt overbrengen, u kunt deze free of charge oplossing gebruiken.

Met deze eenvoudige en krachtige oplossing kunt u tijd en moeite besparen bij het downloaden en uploaden van bestanden. Bovendien kunt u het gebruiken om uw apparaatconfiguratiebestanden en besturingssysteemsoftware over te dragen naar uw apparaten en computer systems in uw netwerk.

Met WhatsUp Gold TFTP-servers kunt u eenvoudig een back-up maken van uw volledige omgeving. Het wordt geleverd met vele functies, zoals:

  • Again-up van netwerkconfiguraties
  • Browserapparaten
  • Gegevens kopiëren in het netwerk
  • Configuraties terug uploaden naar uw apparaten by way of het netwerk
  • Ondersteunt Home windows Vista, XP en andere

Deze eenvoudige software program is eenvoudig te gebruiken voor beheerders om met bestaande apparatuur binnen hun netwerk om te gaan. Dit zorgt er ook voor dat als een netwerk- of routerswitch uitvalt, u de {hardware} eenvoudig kunt vervangen door een soortgelijk exemplaar en de configuratie naar het systeem kunt uploaden. Het heeft een duidelijke, veerkrachtige en visueel aantrekkelijke GUI-gebaseerde interface.

haneWIN TFTP-server

haneWIN TFTP-server is een multithreaded RFC 1350-gebaseerde server die hoge betrouwbaarheid en prestaties biedt voor gegevensoverdracht. Het is geïmplementeerd als een Home windows-oplossing en ondersteunt verschillende Home windows-versies. De server bevat de TFTP-multicastbewerking gespecificeerd onder RFC 2090.

De TFTP-server bevat een uniek, intuïtief controlepaneel waarmee u toegang krijgt tot alle providers. Met behulp van een pipe-optie kunt u gegevens ook rechtstreeks in andere applicaties ontvangen. haneWIN TFTP ondersteunt zowel oudere als huidige Home windows-versies van XP tot 10. U kunt het ook op de achtergrond uitvoeren als een service op Home windows 95, 98 en 2000 zonder zelfs maar in te loggen.

haneWIN TFTP-server biedt gegevensbeveiliging voor profielen, afhankelijk van de gevraagde bewerking, bestandsmappen en IP-adres dat de server gebruikt. Configureer bovendien uw server voor gegevensoverdracht by way of verschillende UDP-poorten op foundation van uw netwerkverkeer en firewall-instellingen.

Tftpd64

Tftpd64 is een 64-bits Home windows-gebaseerd Frans hulpprogrammapakket met een krachtige TFTP-server. Het is een lichtgewicht, free of charge en open-source IPv6-ready applicatie met een TFTP-client en TFTP-servers. Het bevat ook DHCP-, SNTP-, DNS- en Syslog-servers.

De TFTP-server en -client ondersteunen beide volledig TFTP-opties zoals time-out, blocksize en tsize, waardoor het hoogste prestatieniveau voor gegevensoverdracht mogelijk is. Het bevat ook enkele uitgebreide functionaliteiten, zoals het uitvoeren van beveiliging, directory-faciliteit, interfacefiltering, enz.

Bovendien vergroten vroege bevestigingen en voortgangsbalken de doorvoer en bruikbaarheid van het TFTP-protocol voor de TFTP-server en -client. Bovendien omvat de DHCP-server onbeperkte statische of automatische toewijzing van IP-adressen.

U kunt Tftpd64 ook als Home windows-service implementeren. Het is identiek aan zijn andere variant, Tftpd32, die is gecompileerd als een 32-bits applicatie.

Open TFTP-server

Open TFTP is een multithreaded TFTP-server voor Home windows/Unix. Deze open-source freeware voert een service of daemon uit. Je kunt ook de versie met één poort krijgen.

Deze TFTP-server ondersteunt vrijwel elke industriestandaardfunctie, totale grootte (tsize), intervaltijd, blokgrootte, rollover van bloknummers voor grote bestanden, proceseigenaar behalve root, en meer. Het is ook handig voor uitgebreide logboekregistratie en historische logboekregistratie.

De TFTP-server van Sourceforge kan serverpoorten en interfaces definiëren en ondersteunt clientpoortbereiken. Het laat kleinere footprints achter en is geschikt voor systeembeheerders en andere geavanceerde eindgebruikers.

Conclusie

Als u op zoek bent naar een eenvoudige, snellere en moeiteloze oplossing om bestanden te verzenden, updates en configuraties te installeren of uw apparaat op te starten, is TFTP een goede oplossing. Het is het beste voor lokale netwerken en intranetten, omdat er geen authenticatie vereist is en het gemakkelijk te gebruiken is voor uw beheerders en technici.

U kunt dus elk van de bovengenoemde TFTP-servers kiezen op foundation van uw voorkeuren en profiteren van de kenmerken en functionaliteiten ervan.

Rate this post
porno izle altyazılı porno porno