A Brief Guide About Windows Management Instrumentation (WMI)

Het raamwerk voor managementinformatie en activiteiten op Home windows-gebaseerde besturingssystemen heet Home windows Administration Instrumentation (WMI).

WMI levert ook beheergegevens aan andere componenten van het besturingssysteem en producten, zoals SCOM (System Middle Operations Supervisor) of Home windows Distant Administration.

Wat is Home windows Administration Instrumentation (WMI?)

WMI is een platform voor het beheren en monitoren van het besturingssysteem en andere Microsoft-applicaties en -services op computer’s, servers en andere netwerkapparaten.

WMI biedt een uitgebreide, schaalbare en gebruiksvriendelijke programmeerinterface die programmatische toegang biedt tot informatie en providers op door Microsoft beheerde computer systems en andere netwerkapparaten.

Het wordt gebruikt om het besturingssysteem, de providers en applicaties op de laptop te ontdekken en te monitoren, evenals register- en bestandssysteemgegevens. Het wordt ook gebruikt voor het maken en beheren van scripts en programma’s die het beheer en beheer van de laptop automatiseren.

Het maakt gebruik van de programmeertaal WQL (Home windows Question Language) om informatie op te vragen en bewerkingen uit te voeren op het besturingssysteem, computer systems en apparaten.

Het geeft u ook toegang tot PowerShell, een van de krachtigste en flexibelste beheertools voor Home windows, die u kunt gebruiken om automatiseringsscripts te maken.

Bovendien kunt u met WMI applicaties op maat bouwen die additional functionaliteit bieden voor het beheer en beheer van Home windows-systemen en -applicaties.

Gebruikers die de standing van hun machines moeten controleren, eenvoudige probleemoplossing moeten uitvoeren en prestatiegegevens moeten verzamelen, zullen WMI handig vinden.

Wat is het doel van WMI?

WMI is nuttig in een Home windows-bedrijfsnetwerk omdat het de werking en het beheer van bedrijfsnetwerkcomponenten vereenvoudigt door gegevens aan andere producten te leveren voor verdere verbetering en schaalbaarheid.

Het hele doel van WMI is om een ​​uniforme beheerframework-ervaring te bieden voor alle aspecten van een Home windows-systeem, zoals:

 • Onderdelen van het besturingssysteem
 • Processen en draden
 • Diensten
 • Apparaten
 • Chauffeurs
 • Toepassingen
 • Gebruikersaccounts
 • Veiligheidsinstellingen

Het doel van de WMI-uitvinding leidt tot lagere kosten en tijd bij operaties en ontwikkeling met betrekking tot Home windows-systemen. Met WMI kunt u ook systeemgebeurtenissen monitoren en prestatiegegevens verzamelen. Deze gegevens kunnen worden gebruikt om problemen op te lossen of om traits in de loop van de tijd te volgen.

WMI wordt meestal gebruikt om administratieve taken te automatiseren en toegang te krijgen tot gegevens zonder rechtstreeks met het besturingssysteem te maken te hebben. Hierdoor is WMI een fantastisch alternatief voor beheerders en softwareontwikkelaars die tijdrovende processen moeten automatiseren.

Alles, van het monitoren van de systeemprestaties tot het verzamelen van applicatiegegevens, is ermee mogelijk. Het stelt ontwikkelaars in staat slimmere, intelligentere applicaties te creëren en er tegelijkertijd voor te zorgen dat IT-beheerders hun taken met minimale inspanning kunnen uitvoeren.

WMI biedt een referentie-implementatie voor toegang tot systeeminformatie en is een belangrijk hulpmiddel voor het beheren en monitoren van Home windows-systemen. Het is de hoeksteen voor Azure Machine Studying en AzureML, en wordt gebruikt om een ​​breed scala aan producten van derden aan te drijven.

Gebruik van WMI

Home windows Administration Instrumentation (WMI) is Microsoft’s levering van Net-Primarily based Enterprise Administration (WBEM), een branche-initiatief om gestandaardiseerde technologieën te ontwikkelen voor toegang tot bedrijfsinformatie.

WMI vertegenwoordigt systemen, applicaties, netwerken, apparaten en andere beheerde componenten die gebruikmaken van de industriestandaard Frequent Data Mannequin (CIM). De Distributed Administration Job Power (DMTF) creëert en onderhoudt CIM.

Het WMI-ontwerp is veelzijdig en ondersteunt een breed scala aan beheer- en beheertaken, en biedt ook een flexibele en uitbreidbare architectuur waarmee fabrikanten nieuwe WMI-providers kunnen schrijven ter ondersteuning van nieuwe apparaten, applicaties en andere ontwikkelingen.

Andere toepassingen zijn:

 • Uitgebreid beheer van het Home windows-besturingssysteem en Microsoft-netwerkapparaten en -services.
 • Het kan worden gebruikt om de externe computer systems aan te sluiten voor toegang tot WMI-gegevens
 • Ontdekt informatie over het systeem, zoals welke programma’s actief zijn en welke providers zijn ingesteld.
 • Om informatie over hardwarespecificaties op te halen en acties uit te voeren, zoals het afsluiten of opnieuw opstarten van het systeem.
 • Applicaties starten, starten, stoppen, providers configureren en toegang krijgen tot gegevens.
 • Ontwikkelaars van beheerapplicaties kunnen met deze API scripts maken in Visible Primary of Home windows Scripting Host (WSH).

WMI-architectuur

WMI (Home windows Administration Instrumentation) is een Microsoft-technologie die oorspronkelijk werd gepresenteerd in Home windows 2000. Hiermee kunnen programmeurs beheerprogramma’s bouwen die werken met elk systeem dat WMI ondersteunt.

Laten we eens kijken naar de architectuur en terminologie van WMI.

De stroom van WMI-architectuur begint bij Objecten: Een onderdeel zoals een harde schijf, netwerkkaart, besturingssysteem of service is een beheerd object (dat kan worden beheerd by way of WMI). WMI-infrastructuur ontvangt gegevens van een object by way of een supplier. Het levert en ontvangt berichten van WMI en draagt ​​deze over aan het object.

A WMI-provider bestaat uit een DLL en een Managed Object Format (MOF)-bestand dat gebeurtenissen en gegevens van objecten bewaakt. WMI categoriseert suppliers op foundation van de functionaliteit die door de interface van de supplier wordt geboden.

Er zijn talloze ingebouwde WMI-providers in Home windows, waaronder een Energetic Listing-provider, Boot Configuration Information (BCD) WMI-provider, Distributed File System (DFS)-provider, Occasion Log-provider, Hyper-V WMI-provider, Win32-provider, Registry-provider, en SNMP-provider.

De WMI-infrastructuur is een onderdeel van het Microsoft Home windows-besturingssysteem dat bekend staat als de WMI-service (winmgmt). De WMI Core en de WMI Repository zijn de twee delen van de WMI-infrastructuur.

De WMI-opslagplaats is een hiërarchische gegevensopslag georganiseerd door WMI-naamruimten, ook wel bekend als het Frequent Data Mannequin (CIM). De WMI-service maakt bij het opstarten van het systeem een ​​aantal naamruimten aan, waaronder root-standaard, rootcimv2 en root-abonnement.

Bovendien produceert de service een standaardset klassedefinities, waaronder de Win32- en WMI-systeemklassen. Andere WMI-naamruimten kunnen worden gemaakt door additional WMI-providers, en elke naamruimte bevat verschillende WMI-objecten.

De WMI-service fungeert als intermediair tussen de suppliers, beheerapplicaties en de WMI-repository. In de repository worden alleen statische gegevens over objecten opgeslagen, zoals de klassen die door suppliers zijn gedefinieerd. WMI verkrijgt de meeste gegevens dynamisch van de supplier wanneer een shopper daarom vraagt.

A WMI-consument is een beheerapplicatie of script dat communiceert met de WMI-infrastructuur. Met behulp van de COM API voor WMI of de Scripting API voor WMI kan een beheerprogramma gegevens opvragen, specificeren, providermethoden uitvoeren en zich abonneren op gebeurtenissen.

WMI creëert een gestandaardiseerde interface voor het op afstand en lokaal ophalen van managementgegevens. De uniforme interface is een samenvatting van de software programming interfaces (API’s) van het besturingssysteem. Hierdoor kunnen apps en scripts beheergegevens verzamelen zonder kennis te hoeven nemen van de API van het besturingssysteem.

Hoe voer ik een WMI-query uit?

Een kenmerk van de veelzijdigheid van het WMI-platform is de mogelijkheid om de repository te bevragen om particulars over de klasse-, instance- of schemagegevens te verkrijgen. Deze statistieken zijn verbonden met de inventaris van lokale en verre systemen, besturingssystemen, software program en andere administratieve activiteiten.

Sort zoekopdrachten

In grote lijnen worden er twee soorten question’s gebruikt om informatie uit de WMI-repository op te halen:

Synchrone zoekopdracht: Het is een question die gedurende de hele question de controle houdt over de werking van uw toepassing. Het is eenvoudiger dan een asynchrone oproep, omdat er slechts één interface-oproep voor nodig is. Bij grote zoekopdrachten of netwerkgebaseerde vragen kan uw applicatie echter vastlopen.

Asynchrone zoekopdracht: Wanneer de snelheid van een systeem of netwerk wordt beïnvloed door het opvragen van een aanzienlijke groep gegevens, verdient het gebruik van een asynchrone question de voorkeur.

WQL (WMI-querytaal)

Een van de populaire methoden voor het opvragen van WMI is de WMI Question Language.

De SQL (Structured Question Language) wordt gebruikt in de databaseomgeving en WQL wordt gebruikt in WMI. Ze hebben allebei een vergelijkbare syntaxisstructuur.

Selecteer, VanEn Waar zijn de fundamentele WQL-instructies die worden gebruikt om de question te starten.

Een typische WMI-query begint met het selecteren van alle eigenschappen van een WMI-klasse met behulp van de opdracht “Selecteren”. Het sterretje (“*”) wordt gebruikt om elke eigenschap uit een WMI-klasse te selecteren. U kunt het trefwoord ‘Van’ gebruiken om de WMI-klasse op te geven die moet worden opgevraagd nadat u de eigenschappen hebt gekozen (een of meer eigenschappen, of allemaal). U kunt de SQL-cheatsheet raadplegen voor de exacte syntaxis.

WQL kan worden uitgevoerd by way of WMI Tester (wbemtest.exe), dat standaard wordt geïnstalleerd met het Home windows-besturingssysteem. WMI-query’s kunnen ook worden uitgevoerd by way of Home windows PowerShell, VBScript en C-taal.

Sort WQL-query’s

De WQL-query’s worden gebruikt om drie verschillende soorten informatie te verkrijgen.

Objectquery’s: Informatie over Home windows-systeembronnen kan worden opgehaald met behulp van deze question’s.

Gebeurtenisquery’s: Deze zoekopdrachten worden gebruikt om onder meer wijzigingen in gebeurtenislogboeken, de begin van processen, de standing van providers, de beschikbaarheid van computer systems of de hoeveelheid vrije schijfruimte bij te houden.

Schemaquery’s: Deze question’s worden gebruikt om particulars te verkrijgen over de structuur van het WMI-schema.

Een question uitvoeren

Laten we eens kijken hoe u een objectquery kunt uitvoeren.

De volgende methode beschrijft hoe u WIN_32-processen op een lokaal systeem kunt controleren.

De device WMI Tester wordt uitgevoerd by way of de opdrachtregel door wbemtest.exe in te voeren.

Het volgende venster verschijnt.

Verbinding maken met de WMI-naamruimte die de klasse bevat die u wilt opvragen (RootCimv2 in de meeste gevallen): klik op het tabblad Verbinden.

Om de question uit te voeren, klikt u op het tabblad ‘Question’, zoals hieronder weergegeven:

Voer vervolgens de zoekopdracht in waarvan u de informatie wilt ophalen. Laten we bijvoorbeeld alle processen ophalen die op het lokale systeem worden uitgevoerd door het volgende uit te voeren:

choose * From Win32_process

Nadat u op het tabblad Toepassen hebt geklikt, krijgt u de onderstaande resultaten

De bovenstaande GUI-gebaseerde uitvoering kan ook worden uitgevoerd vanaf de opdrachtprompt by way of PowerShell:

Op het PowerShell-platform wordt de onderstaande code gebruikt om de lijst met alle win_32-processen te krijgen:

Get-WmiObject -Class Win32_Process

Voor alle PowerShell-queryparameters gaat u naar de Microsoft PowerShell-beheerpagina.

Om deze question in VBScript- en C-taal uit te voeren, zou de Microsoft-documentatiepagina volledige inzichten bieden.

Een andere methode om de WMI-repository te bevragen is by way of de WMIC-opdracht:

 • Voer CMD uit vanaf een opdrachtprompt
 • Typ WMIC en voer in om het programma te starten
 • Vervolgens verandert de opdrachtprompt in wmic:rootcli>

Beheerders kunnen vanaf deze immediate WMI-query’s uitvoeren.

Om bijvoorbeeld CPU-informatie van een lokaal systeem te laden, is het commando:

wmic:rootcli> WMIC CPU

De resultaten/informatie worden weergegeven op de opdrachtprompt.

AddressWidth Structure AssetTag        Availability Caption                 Traits ConfigManagerErrorCode ConfigManagerUserConfig CpuStatus CreationClassName CurrentClockSpeed CurrentVoltage DataWidth Description               DeviceID ErrorCleared ErrorDescription ExtClock Household InstallDate L2CacheSize L2CacheSpeed L3CacheSize L3CacheSpeed LastErrorCode Degree LoadPercentage Producer MaxClockSpeed Title                   NumberOfCores NumberOfEnabledCore NumberOfLogicalProcessors OtherFamilyDescription PartNumber       PNPDeviceID PowerManagementCapabilities PowerManagementSupported ProcessorId    ProcessorType Revision Function SecondLevelAddressTranslationExtensions SerialNumber      SocketDesignation Standing StatusInfo Stepping SystemCreationClassName SystemName ThreadCount UniqueId UpgradeMethod Model VirtualizationFirmwareEnabled VMMonitorModeExtensions VoltageCaps
64      9       To Be Crammed By O.E.M. 3       Intel64 Household 6 Mannequin 142 Stepping 10 252                                1     Win32_Processor  1801        7        64     Intel64 Household 6 Mannequin 142 Stepping 10 CPU0                   100    205         1024            6144     0              6   31       GenuineIntel 1801      Intel(R) Core(TM) i5-8250U CPU @ 1.60GHz 4       4          8                         To Be Crammed By O.E.M.                      FALSE           BFEBFBFF000806EA 3            CPU  TRUE                   To Be Crammed By O.E.M. U3E1        OK   3           Win32_ComputerSystem   RENEE-HP   8           51           FALSE             TRUE

Ga naar Microsoft wmic voor meer informatie over WMIC-aliassen en werkwoorden.

Veelgestelde vragen over WMI

Welke poorten worden in WMI gebruikt?

De gebruikte poorten zijn 49152 en 65535. Het Distributed Element Object Mannequin (DCOM), waarop WMI is gebaseerd, gebruikt standaard een willekeurig gekozen TCP-poort voor verbindingen tussen het bereik van 49152 en 65535.

Is WMI verouderd?

WMI wordt nog steeds ondersteund. Vanaf Home windows 10, versie 21H1, en de halfjaarlijkse kanaalrelease van Home windows Server 21H1, wordt het WMI-opdrachtregelprogramma (WMIC) niet langer ondersteund.

Wat zijn WMI-monitoringtools?

Er zijn veel instruments beschikbaar om WMI te monitoren. Een handjevol is echter bijzonder populair:
SolarWinds WMI-monitor met server- en applicatiemonitor
Paessler WMI Servicesensor met PRTG
Nagios XI
Sapien WMI-verkenner
Free of charge instruments zijn WMI Explorer, Adrem Free WMI Instruments

Hoe u WMI-problemen kunt oplossen

Mogelijk ziet u fouten variërend van ontbrekende klassen tot toegangsovertredingen wanneer u probeert toegang te krijgen tot lokale of externe WMI-gegevens in een toepassing of script. Raadpleeg de Microsoft WMI-gids voor probleemoplossing voor oplossingen voor dergelijke fouten.

Conclusie

Over het algemeen is Home windows Administration Instrumentation een krachtig hulpmiddel dat kan worden gebruikt voor het verwerken van een breed scala aan verschillende Home windows-systeemgerelateerde functies. WMI kan een zeer nuttig hulpmiddel zijn voor iedereen die met Home windows-systemen te maken heeft, ondanks het feit dat het in eerste instantie intimiderend lijkt.

Rate this post
porno izle altyazılı porno porno